Tidiga hårdrocksband

Deep Purple

Under 1960- och 1970-talen äntrade hårdrocken scenen och Deep Purple kom att bli ett av de mest populära hårdrocksbanden. Bandet bildades i Storbritannien år 1986 och då närmare bestämt i staden Hertford, där deras initiala musikstil var progressiv rock men där den sedermera kom att bli allt hårdare.

Bildandet

Deep Purple bildades inte spontant av en grupp musiker utan det var Chris Curtis som var den drivande kraften bakom bandet. Chris Curtis var själv trummis och hade spelat i bandet The Serchers och nu hade en idé om ett band som skulle kallas för Roundabout. I Roundabout skulle bandmedlemmarna kunna ersättas allteftersom och bandet skulle således vara en sorts musikalisk rondell där bandet kvarstod även när musiker valde att avgå. Det behövdes en manager till det stundande bandet och för detta kontaktade han affärsmannen Tony Edwards som snabbt hakade på idén. Namnet Deep Purple togs år 1968 efter att alla bandmedlemmarna hade fått komma med nya förslag och det var Ritchie Blackmores förslag som vann – ett förslag som var inspirerat från hans mormors favoritlåt.

Bandmedlemmarna

Deep Purple har därmed haft många olika konstellationer av medlemmar och dessa har fått benämningar såsom Mark I, Mark II, Mark III och så vidare. Det sägs att den konstellation som nådde de högsta framgångarna var Mark II, som varade från 1969 till 1973 för att sedan åter bli aktuell åren 1984 – 1989 och slutligen åren 1992 – 1993. I denna ensamble ingick sångaren Ian Gillan tillsammans med gitarristen Ritchie Blackmore, basisten Roger Glover, trummisen Ian Paice samt orgelspelaren Jon Lord.

Världsrekordet

Som kuriosa kan nämnas att Deep Purple har slagit rekord och därmed hamnade i Guinness Rekordbok år 1975. Rekordet gällde höga ljud och Deep Purples rekord gällde världens mest högljudda band, vilket de fick efter en konsert år 1972 i London.