50-talets rockband

R.E.M

År 2011, efter hela 31 år fyllda av hits, meddelade rockbandet R.E.M att de splittras. Låthits som ”What’s the frequency Kenneth?” and ”Losing my religion” hade då fört bandet till toppen av de allra största banden. Frontmannen Michael Stipe Kundie sammanfattar i ett pressmeddelande en fantastiks karriär med bandet. R.E.M grundades i amerikanska Georgia 1980 av Michael Stipe, Peter Buck, Mike Mills och Bill Berry.

Debuten 1983

Deras debutalbum ”Murmur” togs emot väl år 1983, och alla i kritikerkåren var överens om att detta var början på något stort. Ett större skivkontrakt kom inte förrän 1988, då Warner Bros signade dem och deras album började därefter säljas i miljontals exemplar. Storsäljare som ”Losing my religion” blev för evigt deras allra största framgång. Medlemmarna har också pratat om hur låten förändrade deras liv i grunden. Albumet såldes i 12 miljoner stycken exemplar och spreds över hela världen.

Bäddade för Nirvana

I början av det musikaliska 90-talet var bandet Nirvana som en bro över mellan mainstream musiken och indie, men R.E.M var ett av banden som bäddade för att Nirvana kunde verka i gränslandet. Ett halvår innan Nirvana gav ut sitt kultförklarade album ”Nevermind”, släppte R.E.M sin skiva ”Out of time”. MTV var en den största framgångskanalen för skivan som spelade låten oavbrutet. Under 90-talet hade MTV en särskilt stor betydelse i synnerhet då det ännu var många år innan internet slog igenom. Bandet ska enligt egen utsago ändå ha varit mest bekväma med att spela live inför en mindre publik.

Stjärnåren

Det var alltså redan 1988 som bandet skrev på sitt stora skivkontrakt och stjärnstatusen höll i sig i tio års tid, innan populariteten började dala i början av 2000-talet. Redan efter ett par år på det nya stora skivbolaget började många fans mena att bandet blivit för mainstream men hitlåtarna avlöste varandra och många andra band lät sig inspireras av musiken. Inom rock och Indie scannern förekom det ofta att större band drabbats av att medlemmar hamnat i drog- eller alkoholproblem, vars följder ofta legat till grund för många låttexter. Även i R.E.Ms låttexter behandlades dessa frågor och ofta fanns det ett ljus eller en igenkänningsfaktor som kunde hjälpa andra som hamnat i svårigheter. Den som hamnat i ett drog- eller alkoholproblem kan exempelvis får hjälp via https://www.ljungsjoberg.se/ för att hitta en bra lösning. Flera av R.E:Ms låtar låg högst på listorna både i USA och England och det blev många lyckade resor på turné runt om i världen.

Bandnamnet R.E.M

Bandets namn R.E.M är samma som förkortningen för ”Rapid Eye Movement” vilket är den djupsömn kroppen hamnar i då vi sover. Namnet kom till efter att de planlöst tittat runt i en ordbok. Bandet har bara använt förkortningen när de presenterat sig själva.