50-talets rockband

Neil Youngs tre bästa rockalbum

Ett vanligt synsätt på David Bowies musikkarriär är att han var en kameleont som bytte skepnad från album till album. Den kanadensiske superstjärnan Neil Young har i någon mån tagit sig an sin karriär på ett liknande sätt, om än i mindre omfattning. Hans musikaliska gärning sträcker sig från öronbedövande rock, oftast uppbackad av bandet Crazy Horse, till lugna countryballader. Neil är den där typen av artist som fortfarande över 70 år gammal emellanåt släpper album som uppskattas av kritiker. Nyligen uppmärksammades han i samband med att han skrev ett mycket kritiskt öppet brev riktat mot president Trump.

Neil Youngs bästa album är godis för öronen. Dock kan man tänka sig att det för vissa marknadsföringssammanhang passar bättre med vanligt godis. Låt mig förklara. Hos Printer.se kan du hitta ett stort utbud av kvalitativt godis vars förpackningar kan tryckas upp med ett budskap som du väljer. Att ge dina potentiella kunder godis med tryck kan vara helt rätt sätt att väcka deras uppmärksamhet.

3. Neil Young & Crazy Horse (1969)

Plattan där allt startade. Neil Young solodebuterade året innan med ett självbetitlat album. Musiken på debuten var psykedelisk rock, låtar inspelade med mängder av överdubbningar och studiotricks. Till uppföljaren hade Neil kokat ihop helt andra planer. Under perioden mellan de två albumen träffade Neil bandet Crazy Horse som skulle bli hans kreativa kompanjoner ända fram till idag. Nästan alla Youngs rockigaste plattor har Crazy Horse som kompband. Vad är det som gör dem så fantastiska? Det är verkligen inget flashigt band i teknisk bemärkelse. Historier från Neils liv runt den här tiden gör till och med gällande att många av Neils musikervänner såg ned på Crazy Horse.

2. Zuma (1975)

Zuma är Youngs sjunde album och kanske det rockigaste han gjort. Det räcker dock inte för en första plats. Bland albumets mer kända låtar finns ’Cortez the Killer som inspirerades av Hernan Cortés. Cortés erövrade under 1500-talet Mexiko för Spaniens räkning.

1. Rust Never Sleeps (1979)

Rust Never Sleeps är inte bara den bästa rockplattan Neil har släppt, det är hans bästa album alla kategorier. Rent tekniskt sett ska det sägas att hela albumet inte består av hans rockigaste material. Skivans A-sida upptas av en serie mestadels akustiska låtar. På sida b kan du höra några av hans bästa låtar i komplett rocksättning inspelat live under en turné som föregick albumet. Rust Never Sleeps är mest känd för låten ’Hey Hey My My’ vars text citerades av Kurt Cobain i hans självmordsbrev. Cobain citerade raden ”It’s better to burn out than to fade away’, en rad som syftar på popstjärnans förgänglighet, trenderna som kommer och går. Enligt människor i Neil Youngs närhet ska det ha tagit honom hårt.