50-talets rockband

Buddy Holly

Buddy Holly finns med på nyhetssajten Rolling Stones lista över de hundra bästa artisterna genom tiderna. Han var en amerikansk musiker som slog igenom under rockmusikens unga dagar och som blev så viktig för musikens utveckling att han senare fick låten American Pie skriven till sitt minne av musikern Don McLean.

Buddy Holly hette egentligen Charles Holley men det var en felstavning av hans efternamn, tillsammans med familjens smeknamn på honom, som kom att bli hans artistnamn. Han föddes i Texas år 1936 och växte upp i en musikalisk familj, vilket innebar att Buddy Holly bland annat lärde sig att sjunga och spela gitarr liksom att spela banjo och den typ av elgitarr som kallas för pedal steel guitar. Det var dock efter att ha sett Elvis Presley spela som Buddy Holly fick sitt rock-sound och blev till den rockartist som sedermera kom att influera The Beatles, John Lennon och Elton John med fler. Buddy Hollys musik kan sägas vara en blandning av klassisk amerikansk rockabilly och den genuina rock’n rollen.

Förutom att verka under sitt eget artistnamn som soloartist så ingick Charles Holley även i ett av Amerikas stora band, The Crickets, tillsammans med Niki Sullivan, Joe B. Maldin och Jerry Allison. I början av karriären var Buddy Holly förband till Elvis Presley år 1955 liksom öppningsakt till Bill Haley & His Comets och det var vid dessa tillfällen som Holly uppmärksammades och sedermera fick skivkontrakt. Bland hitlåtarna i Buddy Hollys musikarsenal hittas bland annat Peggy Sue och That’ll Be the Day.

Buddy Hollys liv fick ett tragiskt slut då han omkom i en flygolycka år 1959, endast 22 år gammal. Vid tiden för olyckan hade Buddy Holly hunnit gifta sig med Maria Elena Santiago men detta hölls hemligt så att de kvinnliga fansen inte skulle tappa intresse för honom. Strax efter olyckan fick Buddys fru dock missfall så Buddy efterlämnade inga barn.