Tidiga hårdrocksband

AC/DC

Australien kommer inte upp särskilt ofta i samtal när det talas om musik men en och annan stjärna har landet producerat och bandet AC/DC är en av dessa stjärnor. AC/DC själva har alltid valt att kalla sin musik för rock’n roll men de klassas ändå vanligen som ett hårdrocksband. Bandet har även klassats som ett bluesrockband likväl som ett heavy metal-band. Bland deras stora låtar hittas bland annat ”Highway to Hell”.

Bandmedlemmar

Grundarna till AC/DC var två bröder vid namn Malcolm Young och Angus Young som sedermera knöt fler musiker till bandet, både i Australien och Storbritannien. Bildandet skedde år 1973 i Sydney och i början skiftade bandmedlemmarna en hel del. När så det första albumet släpptes år 1975 var ensamblen stabil men därefter har medlemmarna fortsatt att bytas ut med jämna mellanrum och för närvarande listas Angus Young, Stevie Young och Chris Slade som medlemmar.

AC/DC i Sverige

Från 1976 blev AC/DC ett internationellt band då de nådde stora framgångar världen över. Deras första spelning i Sverige var just år 1976 i Vinberg men då var de endast bokade som underhållning medan det svenska dansbandet Jigs tog en paus.