Den brittiska rockinvasionen

The Animals

Det var i brittiska Newcastle-upon-Tyne som The Animals bildades år 1962. Tillsammans med band såsom The Beatles, Rolling Stones och The Who var de en del av den brittiska rockvåg som svepte över världen och The Animals kom således att bli oerhört populära.

Bandet

Liksom många andra brittiska rockband var The Animals influerat av blues och R&B som kom från USA. Bandet bestod till en början av fem medlemmar som spelade tillsammans sedan 1962 under namnet The Kansas Five men som sedermera bytte namn till The Animals år 1964, i samband med sitt första skivkontrakt. De fem ursprungliga bandmedlemmarna var Eric Burdon som stod för sången, Hilton Valentine som spelade gitarr, Chas Chandler som spelade bas, Alan Price som spelade orgel samt John Steel på trummor.

Avhopp och namnändringar

Under årens lopp har The Animals haft massvis med olika bandmedlemmar och alla medlemmarna har någon gång hoppat av bandet. För en tid var det endast sångaren Eric Burton som var kvar i bandet och han lät då ändra bandets namn till Eric Burton och The Animals. Efter detta har det bland annat uppstått konflikter över vem som har rätt att använda The Animals som artistnamn men det hela har resulterat i att det är ursprungsmedlemmarna som innehar den rätten.

Låtarna

Många av The Animals mest populära låtar är i själva verket covers av andra musikers låtar. Den mest kända covern är förmodligen ”House of the Rising Sun” som av många tros ha varit bandets allra först hit, trots att den första singen ”Baby, Let Me Take You Home” placerade sig riktigt bra på den engelska topplistan. En av de absolut största hitsen i Sverige var dock ”Don’t Let Me Be Misunderstood” som kom att hamna i topp på den svenska Kvällstoppen. Den var en cover av Nina Simones ursprungliga version.

The Animals i Sverige

The Animals är aktiva än idag om än i en liten annan konstellation och senast de var i Sverige var år 2016 då de gästade Gävle. Enligt Gefle Dagblad är det trummisen John Steel som är den enda kvarstående originalmedlemmen och det är också han som äger rätten att använda bandets namn. Dock är även den ursprungliga sångaren, Eric Burdon, aktiv som musiker men han uppträder under sitt eget namn.