50-talets rockband

Chuck Berry

Chuck Berry är en av männen som var stora under rockens tidiga år som har blivit en del av rockens historia. Bland hans mest populära låtar ses till exempel ”School Days”, ”Roll Over Beethoven”, ”Johnny B Good”, ”Sweet Sixteen” och ”Carol”. Genom tiderna har han kommit att influera andra rockband såsom The Beatles, Rolling Stones och AC/DC.

Charles Edward Anderson Berry, som Chuck Berry egentligen hette, föddes år 1926 i Missouri, USA. Chuck Berry spelade bland annat gitarr men till skillnad från många andra rocklegender så lärde sig Chuck Berry att spela gitarr först i tonåren. Därtill var han också en sångare och pianist och den allra första låten var ”Maybellene” som kom år 1955.

Chuck Berrys framgångar blev stora och han tilldelades Polarpriset år 2014 tillsammans med Peter Sellars. Hans karriär startade dock ganska lugnt, där han till en början gillade att framföra låtar från Nat King Cole men snart insåg att hans publik ville ha ett lite vildare framträdande. Det var på den vägen som han började att tolka kända låtar på sitt eget vis och sedermera blev en tvättäkta rockmusiker.

Chuck Berry avled år 2017 och hann därmed fylla 90 år.