Tidiga hårdrocksband

Rockstjärnornas bilar

Rock’n’roll har alltid varit förknippat med ungdomskultur och snygga bilar, inte minst i Sverige med vår raggarkultur som håller rockmusiken och rockkulturen vid liv. Många artister har varit intimt förknippade med sina bilar, som blivit en stor del av deras image. Vet du vilken artist som körde vilken bil? Här presenterar vi rockartisterna ihop med sina vrålåk.

Janis Joplin

Janis Joplin må ha önskat sig en Mercedez-Benz i den berömda låten, men själv var hon väldigt förtjust i sin färgsprakande Porsche av modell 365c 1600 cabriolet. En vän till Janis målade bilen med ett fantastiskt psykedeliskt motiv som gör att vi aldrig kommer glömma bort hennes älskade bil.

PSY

Psy är mest känd för sin extrem-hit Gangnam style som plågade nästan en hel generation under fem år då det var den mest spelade låten på Youtube. Det många inte vet är att Psy kör en lyxig Hyundai Equus. Bilmärket Hyundai kommer från Sydkorea precis som artisten själv. Även om Hyundai kanske inte är så känt som ett klassiskt rock’n’roll-bilmärke ännu så finns det finns många lyxiga vrålåk på hyundai.se att tråna efter idag.

Jim Morrison

Jim Morrison, den legendariske och mystiske sångaren i The Doors, hade en blå Shelby GT500 från 1967. Han blev inspirerad till köpet då hans frisör hade en likadan, och bilen döptes till ”The blue lady”. Han har beskrivit bilen som både elegant och brutal, och vi kan bara hålla med. Ingen vet var Jim Morrisons eleganta bil tog vägen efter hans död, och den sågs senast utanför Paris där han bodde vid tiden för sitt frånfälle.

John Lennon

John Lennon ägde en fantastisk gul Rolls Royce Phantom V. Det sägs att han hade såväl kylskåp som tv och telefon i bilen och precis som Janis Joplin målade han den med färgglada psykedeliska mönster.

Elvis Presley

Elvis Presley hade ett extremt stort bilintresse och han ägde många bilar under sin livstid. En av hans första bilar var en rosa Cadillac från 1954 som han åkte runt med tillsammans med sitt band The Blue Moon Boys. Denna uppgraderades till en liknande Cadillac eftersom bilen sedermera gick upp i rök. Med tiden skaffade Elvis sig både BMW, Rolls Royce och Chrysler. Han köpte mängder av bilar och många gånger var det rena spontanköp. Han är också ihågkommen för sin generositet då han ofta gav bort bilar till sina vänner och bekanta.

Bob Dylan

Bob Dylans första bil var en ljusblå Mustang cabriolet från 1966 som tyvärr blev kraschad i en bilolycka av en kollega. Bob Dylan jobbade faktiskt ett tag som försäljare av begagnade bilar vilket må ha givit inspiration till hans framtida bilinköp och kanske också till några av hans sångtexter. Ett exempel är låten ”Car, car” som är en skämtsam låt om bilar.