Den brittiska rockinvasionen

The Beatles

Rock- och popbandet The Beatles är historiens mest framgångsrika band, sett till deras succéer på det kommersiella planet. Gruppen bildades år 1960 och var en av de största profilerna under den brittiska rockvågen som svepte över världen. De fyra bandmedlemmarna var John Lennon, Paul McCartney, George Harrison samt Ringo Starr vars egentliga namn är Richard Starkey och deras popularitet var så pass stor att de gav upphov till det nya begrepp ”beatlemania” som kom att påverka musik såväl som film och politik.

Receptet för framgång

Det var flera faktorer som skulle till för att The Beatles skulle bli så pass populära som de blev. Först och främst skrevs de allra flesta låtarna av John Lennon och Paul McCartney själva, vilket gav gruppen en säregen stil. Dessa båda låtskrivare influerades nämligen inte bara av rock och annan modern musik, utan de valde även så småningom att ha inslag från indisk musik likväl som psykedelisk musik.

De båda kompositörerna möttes tidigt och trots vitt skilda personligheter så uppstod en djup vänskap dem emellan, kanske till stor del beroende på att de båda hade växt upp utan mödrar. De valde att signera all sin musik som Lennon-McCartney och det sägs till och med att de lovade varandra att även den musik som de skapade var för sig skulle signeras på samma vis.

Bortsett från Lennon-McCartney-faktorn så var Brian Epstein manager för The Beatles efter att ha upptäckt dem vid en spelning. Han såg till att ge dem en lite mer professionell stil medan George Martin var deras mycket skickliga producent som tog deras musikaliska egenskaper till en högre nivå. En del har till och med valt att kalla George Martin för den femte The Beatles-medlemmen.

Konflikter och mord

Trots framgångarna blev The Beatles period som aktivt band relativt kort. Det påstås att det var stora konflikter mellan de olika bandmedlemmarna och att det slutligen blev detta som blev spiken i kistan för bandet. År 1970 upplöstes The Beatles officiellt och de lämnade därmed massvis av fans i stor sorg.

De framgångsrika låtarna och albumen var dock talrika och alla bandmedlemmar kom att starta egna solokarriärer som musiker. The Beatles och dess fan skakades dock om kraftigt tio år senare, då John Lennon mördades år 1980 utanför sitt hem i New York av ett Beatles-fan. Efter den uppmärksammade händelsen har flera låtar skrivits och tillägnats John Lennon, däribland av alla de övriga The Beatles-medlemmarna var för sig. Paul McCartney skrev ”Here Today”, George Harrison skrev ”All Those Years Ago” och Ringo Starr skrev ”Liverpool 8” och ”Peace Dream”.

Även George Harrison utsattes för ett mordförsök år 1999 men överlevde mirakulöst nog efter att ha fått flera knivhugg av ett annat The Beatles-fan. Två år senare avled han dock till följd av lungcancer men Paul McCartney och Ringo Starr är däremot fortfarande aktiva som musiker.