Den brittiska rockinvasionen

Udda 60 och 70-tals band

I princip alla vet om eller har hört: Deep Puple, Black Sabbath, Led Zeppelin, Pink Floyd, Rolling Stones och The Who. Faktum var att 60- och 70-talet var en massa andra band och hela tidsepoken innehåller en rad mer udda sångfåglar! Under hela det experimentella 60- och 70-talet växte en alternativ underground scen fram – med en radda olika musiker och gruppkonstellationer. Här kommer strålkastarljuset riktas mot 60- och 70-talets mer udda musikgrupper och band för att hitta alternativen. Och vem vet – kanske hittar du en ny artist som du aldrig hört förut? Varje band kommer att få en kort biografi och en föraning om hur de kan tänkas låta.

5 i topp

1. Bandet ”Captain Beyond” går att läsa mer om denna grupp: här – om du inte hört namnet förut. Debutalbumet bar samma namn som rockgruppen och släpptes 1972. Ljudbilden kan beskrivas som unik och udda. På ett sätt ringar detta albumet in hela 70-talet. Med ett universum av månar, solar och olika planeter och med texter med ett djup som ger hela musiken den där extra dimension. Hela debutalbumet var skrivet och dedikerat åt musikern Duane Allman som omkom tragiskt i en motorcykel olycka – år 1971. Möjligen skulle han levt idag om han tagit en Limo Service istället från punkt A till punkt B och valt att låta motorcykel stå hemma i garaget den dagen.

2. ”Sir Lord Baltimore” var tidiga och genrebrytande. Bandet grundades av John Garner tillika trummis och sångare i musikgruppen. Bandet togs sin början i Brooklyn, New York redan 1968. Än idag ses Sir Lord Baltiomore som pionjärer och förknippas med det första riktiga heavy metal rockbandet. Debutalbumet betitlades ”Kingdom Come” och släpptes 1971.

3. ”Dust” bestod av tre bandmedlemmar – Richie Wise, gitarr, sång, Kenny Aaronson, bas och Marc Bell bakom trummorna. Gruppen släppte endast två album. Det självbetitlade albumet Dust – år 1971 och uppföljaren Hard attack år – 1972. Detta är hårdrock på allvar! Har du inte hört dessa så har du något att se framemot!

4. ”Stray Dog” är bandet från Texas som flyttade till England. Första albumet kom 1974 med samma namn ”Stray Dog”. Hårdrock för alla som klär i boots och hatt! Bandet gjorde endast två studioalbum. Gruppen gjorde inte heller några riktigt stora framgångar. Men det göms guldkorn vad det gäller musik på bägge albumen. Dags att vaska fram ”Stray Dog” och se det glimra till på musikhimlen – allt till tonerna av hårdrock.

5. Sist men inte mindre färgstarka för det – Storbritanniens ”Pink Fairies” är verkligen ett udda underground band som släppte deras första studioalbum ”Never Never Land” – år 1971. Bandet lät även pressa upp 200 exemplar av rosa vinylskivor som släpptes på engelska skivmarknaden. Vad en sådan rosa skiva i bra skick inbringar i penningvärde idag? Vet ej. Men bandet var på många sätt banbrytande och är än idag!