Den brittiska rockinvasionen

The Rolling Stones

Ett av de absolut största rockbanden genom tiderna är Rolling Stones och faktum är att de fortfarande är aktiva, trots att det är över 50 år sedan bandet först grundades. Rolling Stones både älskades och hatades under sin tid på toppen och så är det förmodligen fortfarande, åtminstone till viss del. De fick nämligen tidigt stämpeln som ett extremt oanständigt band och ett som ett band som till och med var lite farligt, vilket många såg på med avsmak medan fansen fullkomligt älskade det. Den intresserade kan besöka deras hemsida för att se datum och orter för kommande spelningar.

Starten och Brian Jones

Det var i London år 1962 som grundstenarna lades till denna gigant bland rockband men trots de välkända frontfigurerna Mick Jagger och Keith Richards så var det faktiskt Brian Jones som frontade bandet till en början. Det lär även ha varit Brian Jones som startade Rolling Stones och som valde bandmedlemmarna och som sedermera valde vilken musik som bandet skulle spela. Han kom således att bli bandets manager och enligt en av de övriga bandmedlemmarna var Brian Jones oerhört intelligent liksom viktig för bandets utveckling men tyvärr hamnade han i drogträsket och sparkades från bandet år 1969. Ett par månader senare hittades han död i sin egen swimmingpool, där omständigheterna är okända men där den dåvarande svenska flickvännen sägs ha trott att han dödades av en bekant som han var osams med.

Medlemmarna

Grunden till Rolling Stones lades redan 1960 då Brian Jones, Mick Jagger och Keith Richards först lärde känna varandra genom skolan. Alla tre tyckte mycket om både amerikansk blues and rhythm and blues och på den vägen var det att i princip all Rolling Stones rockmusik har haft ett svagt drag åt blues och R&B. De startade ett band där Mick Jagger sjöng medan både Keith Richards och Brian Jones spelade gitarr. De övriga bandmedlemmarna var pianisten Ian Stewart, basisten Dick Taylor och trummisen Tony Chapman. Både Dick Taylor och Tony Chapman valde dock snart att lämna bandet och de ersattes då av Bill Wyman på bas och Charlie Watts på trummor. När Brian Jones tvingades lämna bandet så ersattes han av Mick Taylor men inom ett par år lämnade även han gruppen och ersattes då för gott av Ron Wood.

Namnet

En del musikgrupper har väl genomtänkta namn men så är inte fallet för Rolling Stones. I själva verket hittades namnet på av Brian Jones i samband med att han skulle lägga in en annons i en musiktidning. Tidningsarbetaren undrade nämligen vad deras band hette och då tog de det första namn som de kunde komma på – Rollin’ Stones – där inspirationen kom från blueslåten ”Rollin’ Stones Blue” av Muddy Waters.