Tidiga hårdrocksband

Led Zeppelin

I stil med Deep Purple så bildades Led Zeppelin år 1968 i Storbritannien och blev snart ett av landets allra största hårdrocksband, där de ofta benämns som hårdrockspionjärer. Trots den tunga rockfokuset har Led Zeppelins musik ofta inslag av andra musikstilar, däribland R&B och keltisk musik.

Bandet

Ursprunget till Led Zeppelin var bandet The Yardbirds som bland annat bestod av basisten och gitarristen Jimmy Page. Snart lades The Yardbirds ned varvid Jimmy Page valde att bilda band tillsammans med John Paul Jones, Robert Plant och John Bonham under namnet The New Yardbirds. Anledningen till detta inledande namn var att The Yardbirds fortfarande hade några bokade spelningar kvar när de upplöstes och The New Yardbirds kunde därmed spela dem utan hinder. Snart bytte de dock namn till Led Zeppelin och det första albumet med samma namn utkom år 1969. Bandet var aktivt fram till tidiga 1980-talet men därefter har flera återföringar gjort, bland annat åren 1985, 1988, 1995 och 2007.

Dispyten om Stairway to Heaven

Led Zeppelin har varit aktuell under senare tid då bandet har anklagats för att ha plagierat en låt och då närmare bestämt introt till låten ”Stariway to Heaven”. Hiten ”Stairway to Heaven” skrevs år 1971 av Jimmy Page och Robert Plant och snart var den en av Led Zeppelins absoluta bästsäljare. Plagiatanklagelserna gällde låten ”Taurus” som skrevs år 1967 av bandet Spirit. Led Zeppelin hävdade att de inte hade hört ”Taurus” och att något brott således inte hade begått. Juryn ansåg dock att Led Zeppelin mycket väl kunde ha hört låten men däremot ansåg de att de båda låtarna skiljde sig tillräckligt mycket åt för att kunna utesluta att de rörde sig om plagiat. Led Zeppelin friades således från anklagelserna.