50-talets rockband

Bill Haley & His Comets

Rockmusikens tidiga år förknippas ofta med stora namn såsom Elvis Presley, Chuck Berry och Jerry Lee Lewis med fler. Förmodligen tror de flesta även att det är någon av dessa – och då förmodligen Elvis Presley som var allra först med att spela rockmusik men så är faktiskt inte fallet. En av de allra första stjärnorna var nämligen Bill Haley, då han tog världen med storm under 1950-talet tillsammans med hans band The Comets. Bill Haley var sedan en aktiv rockmusiker fram till det tidiga 1980-talet varvid han hastigt avled.

Rock Around the Clock

Bill Haley & His Comets hade flera hits under det tidiga femtiotalet men det var år 1953 som hiten Rock Around the Clock kom och tog världen med storm. Den brittiska tidningen The Guardian kallar till och med denna slagdänga för rockvärldens allra första lovsång eller kanske för världens första rocklåt. Låten kom att hamna i topp på topplistorna och var därmed den första rocksång att nå en sådan framgång. De allra flesta känner säkerligen igen låten, även om de inte känner till Bill Haley & His Comets, och faktum är att Rock Around the Clock förärades med att hamna i den så kallade Grammy Hall of Fame. Grammyn gavs till låten år 1973 efter att den ansågs vara av kvalitativ och historisk vikt. Det ska nämnas att innan Haley och hans band slog igenom med Rock Around the Clock så hade de även topplåtar såsom Rocket 88 och Rock the Joint.

Bill Haley och hans band

Bill Haley föddes i Michigan år 1925 och musiken kom att prägla hans liv. Han var framförallt vokalist men han spelade även både gitarr och bas. Därtill var han bandets ledare och ansikte utåt samtidigt som han var med och komponerade musiken. Bill Haley har ommit att klassas som en rockmusiker med vibbar från rockabillyn men det var som countrysångare han startade sin karriär. Han ansågs nämligen vara en av USA:s stora cowboysångare till en början och hade flera hits av detta slag men han framförde även låtar som var inspirerade av rhythm and blues.

Bill Haley slog sig tidigt ihop med sitt band, som under årens lopp har haft många olika medlemmar liksom flera olika namn. I ett tidigt skede hette bandet The Saddlemen men inom sinom tid ändrades detta till The Comets. Flera av bandets medlemmar blev kändisar men det var alltid Bill Haley som var den största stjärnan i folks ögon och Bill Haley & His Comets kändes väl igen på sina matchande kavajer som alla var rutmönstrade och Bill Haley själv hade alltid den distinkta locken i pannan. Efter Rock Around the Clock kom fler stora hits, däribland See You Later, Alligator liksom Shake, Rattle and Roll.