50-talets rockband

Elvis Presley

Elvis Presley benämns ofta som kungen av rock’n roll och det är inte det minsta förvånande då han anses ha varit en av 1900-talets största underhållare. Affärsmässigt sett är han därtill den mest framgångsrika musikern fram till dessa dagar, då han har sålt guld- och platinacertifikat i USA samt sålt över en miljard album internationellt sett.

Uppgången

Elvis Presley föddes i Mississippi år 1935 och enligt Elvis Presleys officiella hemsida influerades hans musik av den moderna countryn, popen och R&B:n liksom av gospelsången som han hörde i kyrkan. Tillsammans blev allt detta den stil som kom att bli Elvis Presleys alldeles egen rockstil, en stil som spred sig till folk av olika nationaliteter likväl som olika etniciteter. Hans genombrott kom år 1954 då han skrev sitt första musikkontrakt och redan två år senare var han en internationell sensation. Bland de mest kända låtarna av Elvis Presley ses bland annat Jailhouse Rock, Hound Dog, Love me Tender, Heartbreak Hotel, In the Ghetto, Always on My Mind och Suspicous Minds.

Inte nog med att Elvis Presley var stor inom rockmusiken, han var också en filmstjärna och det sägs att han medverkade i så många som 33 filmer. Många av dessa filmer innehöll dessutom låtar som Elvis Presley framförde och därtill var han en riktig underhållare även på scen, där hans framträdanden snabbt blev fullsatta. Något av det kanske mest beundransvärda som Elvis Presley dock gjorde, åtminstone om en amerikan tillfrågas, var när han som superkändis tog värvning för att tjäna sitt land.

Nedgången

Privatlivet var dock inte lika framgångsrikt och Elvis Presley dog blott 42 år gammal. Det uppges att han hittades död på golvet i sitt badrum och att han då låg i sina egna spyor. Den officiella dödsorsaken var hjärtattack men viskningarna är många om att det var ett ohälsosamt leverne och ett allvarligt tablettmissbruk som tog livet av Elvis Presley. Bland annat viskas det om att det fanns ett tiotal olika mediciner i hans kropp vid dödsfället, däribland lugnande medel, sömnmedel och smärtstillande medel. Vidare talas det om hur den en gång så sprudlande Elvis Presley vägde någonstans mellan 120 – 160 kg vid dödstillfället samt att han levde på skräpmat och bland annat åt glass till frukost. Mycket av detta kommer dock att förbli spekulationer fram till år 2027 eftersom Elvis Presleys pappa valde att hålla resultaten från obduktionen hemliga i 50 år.