Den brittiska rockinvasionen

Sahara Hotnights

En av landets mest kända rockband är Sahara Hotnights och i följande artikel kan du läsa mer om gruppen och deras historia.

Om Sahara Hotnights

Sahara Hotnights spelade ihop som grupp mellan åren 1992-2011 och deras sound varierade en del under tiden. De har spelat både solskenspop och rock och de har definitivt blandat genrer lite under årens lopp.

Det hela började i Robertsfors när de fyra tjejerna var omkring 12 år gamla. De bildade först gruppen som fans till Teenage Mutant Ninja Turtles, men de spenderade allt mer tid med att spela instrument och skriva musik. Ett par år senare vann de en talangtävling och succén blev ett faktum. I samband med vinsten fick de spela in sin första EP och sedan hann de med ytterligare sex stycken album. De fortsatte spela tillsammans och åkte ut på en turné i samband med EP lanseringen. Utöver det fick de bara nåt år senare nomineringar på Grammisgalan för låtarna på det första fullängdsalbumet.

Efter det fortsatte det bara framåt. De gav sig ut på en världsturné redan 2001 och var vid det här laget ett etablerat rockband. Samma år blev de nominerade till ytterligare grammisar, även om de inte vann den här gången heller. Under tiden växte deras publikskara och det är många andra grupper som fått lite hybris av det och exempelvis försökt sälja mycket merchandize och andra produkter exempelvis alkohol och allra vanligast t-shirtar av olika slag. Om du själv vill köpa en T shirt med tryck kan du säkert hitta dina favoritgrupper via länken. Det har gjort att musiken har hamnat i skymundan efter ett antal år, men inte för Sahara Hotnights.

Gruppen fick efterhand ett ganska stort genomslag utomlands också, främst i USA. Där slog de igenom med skivan Kiss & Tell. Att det var just då de fick stort genomslag i USA kan delvis ha berott på att en av låtarna från ovan nämnda skiva var med i två välkända datorspel och tilldrog sig en ny skara lyssnare genom det.

Sedan släppte bandet ytterligare två skivor tillsammans. De har aldrig upplösts offentligt utan de har bara inte släppt några album sedan 2011, däremot har medlemmarna gjort andra saker som har med musik att göra på olika håll. För en grupp som började spela ihop som väldigt unga är det ändå ganska häpnadsväckande att de producerade album i det tempo som de gjorde under mer än femton år, samt att de höll ihop under hela perioden. Det är oklart om gruppen någonsin släpper mer musik, men hemsidan finns kvar och det gemensamma skivbolaget som de startade i mitten på 2000-talet i samband med deras fjärde skiva, är fortfarande aktivt. Deras musik lever fortfarande kvar i allra högsta grad.