Uncategorized

Musikgenren rock

Rock är en musikgenre som är ganska modern. Många ser Elvis Presley som den förste rockstjärnan. Det finns också många undergenrer till rocken. Mycket rockmusik är också med i filmproduktion världen över. Ibland handlar hela filmer om rocken i sig, som bioaktuella ”Bohemian Rhapsody” och dylika filmer. Rocken passar perfekt till actionfyllda filmer eftersom att den typen av musiken höjer pulsen och därmed ökar spänningen.

Vad är rock?

Musikgenren rock fick sitt genombrott omkring 1951-52 i USA. Det var främst vita, unga män som drogs till den typen av musik. Rocken i sig kan härledas till blues, jazz och folkmusik med flera andra genrer. Little Richard, Chuck Berry och nämnda Elvis var alla pionjärer inom rockmusiken. Svenska band och artister som spelat rockmusik är bland andra ABBA, The Hives, Europe med flera. Rocken kännetecknas av elgitarrer, trummor som spelas hårt och elbas. Beatles är den mest framgångsrika rockgruppen genom alla tider och de har sålt väldigt många album världen över. Vem som helst kan kalla sig rockmusiker. Det anses som väldigt fint i musikkretsar att bli upptagen i Rock & Roll Hall Of Fame.

Vilka kända rockgrupper finns?

Beatles hade som sagt stort inflytande. Alla musikintresserade har åtminstone hört talas om dem och även hört någon låt eller ett helt album. Beatles var även experimentella och sökte sig till österländsk musik med sitarer. John Lennon hade även stor framgång som soloartist men blev mördad 1980 i New York.

Queen med frontmannen Freddie Mercury var och är ett annat populärt engelskt band. De hade megastora hitlåtar såsom ”Bohemian Rhapsody”, ”We will rock you” samt ”We are the champions”. Den förstnämnda låten har fått namnge en bioaktuell film med Rami Malek i huvudrollen som Freddie Mercury. Mercury dog i aids 1991 och sedan dess har bandet turnerat sporadiskt. ABBA är Sveriges kanske största musikexport genom tiderna i såväl rock som pop. Björn Ulvaeus och Benny Andersson har haft framgångsrika uppdrag efter upplösningen av bandet, främst i uppsättandet av olika musikaler.

Olika rockgenrer och stora band inom dessa

Grunge är en musikgenre som uppstod på slutet av 1980-talet i Seattle, USA. Stora band inom denna genre är och var Alice In Chains, Pearl Jam, Soundgarden och Nirvana. Det sistnämnda bandet är det kanske mest kända. Deras album ”Nevermind” hamnade på listettor världen över och gruppen rönte stora framgångar med låten ”Smells like teen spirit”. Frontmannen Kurt Cobain led emellertid av psykisk ohälsa och missbrukade droger. Bandet upplöstes 1994 i samband med Kurts död.

Trash metal är ytterligare en musikgenre som fått stor uppmärksamhet.

Bandet Metallica är det kanske mest kända bandet inom genren tillsammans med Slayer, Megadeth och Anthrax. Denna genre kännetecknas av riktigt hård rock med gutturala läten, grova gitarriff och snabba skiftningar. Det finns också många finländska och svenska band som haft framgångar. Vill man lyssna på den här typen av musik live är Sweden Rock i Sölvesborg ett lämpligt alternativ för den intresserade.