Tidiga hårdrocksband

The Beatles

Från trallvänliga, kärleksfulla och lättillgängliga låtar till psykedelisk frenesi. The Beatles åstadkom mycket under sina 10 verksamma år. Från 1960-1970 så förändrade The Beatles musikhistorien genom att strunta i regler och ramar.

Början

Bandet började som John Lennons (1940-1980) egna projekt med andra människor. Han var med i ett band vid namn The Quarrymen och stötte på Paul McCartney (1942-) 1957. De hade mycket olika personligheter men fattade tycke för varandra då båda hade liknande livserfarenhet trots sin unga ålder. Båda deras mödrar hade dött tidigt.

De insåg att de behövde en gitarrist och hittade till slut den unga George Harrison (1943-2001), som bara var 15 år vid tiden, men en exceptionell musiker. År 1960 så bestod The Quarrymen endast av de tre och funderingar över bandnamnet ledde till namnbytet The Beatles.

Bandet kom i kontakt med Rory Storm and the Hurricane’s trummis Ringo Starr (1940-) och värvade denne senare till sitt egna band.

År 1962 släppte det, äntligen fullbordade bandet, sin första singel ”Love me do” och det var startskottet för deras livsomvälvande musikaliska karriär. Om du har en idé som du tror kan nå samma höjder som de här fyra killarna, så kan du använda dig av pixel.se för att optimera din onlinenärvaro.

Mitten

1963 släpptes deras debut studioalbum ”Please, please me” som blev en kommersiell succé. De började turnera över hela världen och de var i framkanten för ”Den brittiska invasionen”. De vart extremt populära och tvingades att sluta turnera och uppträda, då deras fan blivit alltför aggressiva och högljudda. De började istället fokusera på sina studioinspelningar. The Beatles var oerhört kreativa och nyfikna och testade alltid nya tekniker för att konkretisera sin musikaliska vision. De producerade över 20 studioalbum

under en sina 10 år som aktiva och tillverkade även fem filmer.

Men det var inte helt utan komplikationer. Många ansåg att de hade för långt hår och var allt för stökiga. Men då visste de inte vad som var på väg, då Rolling Stones var på gång att erövra den brittiska rock-scenen. Många anser att The Beatles hade ett finger med i spelet när det kommer till frigörandet av rockmusiken. Även om slutet av 60 – talet erbjöd betydligt hårdare och stökigare musik, så behöll The Beatles sin aktning och fanskara. De gick från att vara ett vanligt popband till att vara musikaliska pionjärer.

Slutet

Den sista skivan blev ”Let it be”. Det var deras 23 skiva. Efter en relativt kort och intensiv karriär så hade mycket skett. De musikaliska perspektiven hade förändrats drastiskt, och droger som LSD, tumultartade besök i Indien och revolutionära vindar hade mycket att göra med saken. The Beatles hade existerat i en spännande tid och hade även själva bidragit med ikoniska låtar för perioden.

De sista åren var mycket turbulenta och orsakade mycket osämja mellan bandmedlemmarna. 1970 beslöt de att gå skilda vägar, även om majoriteten av dem fortsatte med en solokarriärer.