Den brittiska rockinvasionen

Black Sabbath – En riktig tungviktare

Black Sabbath heter bandet som tog världen med storm med start år 1968, samma år som Led Zeppelin och Deep Purple bildades och åtta år efter The Beatles valpiga första framträdanden. Även om Black Sabbath tekniskt sett tillhör Heavy Metal-genren, så finns det ingen som förnekar att de är ett riktigt hårt rockband: Ett riktigt hårdrocksband till och med – även om många fans inte ens skulle lägga ordet i mun. Det de inte vet, är att bandet själv kallade sig för det i ett tidigt stadium.

Polka Tulk

En nonsensrubrik? Nej, Black Sabbaths första namn, när de startade i Aston, Birmingham 1968.

Många kanske inte tycker det nuvarande namnet heller är särdeles coolt, om de får reda på att det är Usa:s fräna översättning på en italiensk skräckfilm.

Den första legendariska uppsättningen bestod av Ozzy Osbourne (född 1948), Geezer Butler (född 1949), Tony Iommi (född 1948) och Bill Ward (född 1948). De hade även riktig tur, eller bara ren talang, när deras första självbetitlade album blev en succé och gav dem en rivstart 1970. Deras teman gick i Heavy Metal-genrens självklara led, och handlade främst om ockulta ting. En ganska så drastisk skillnad från 60-talets rop på hjälp när The Beatles hade för långt hår. Nu kunde man bara tro eller hoppas på att frontmannen Osbourne bar peruker för effektens skull.

Även om debutalbumet landade väl i den brittiska hemmapubliken, så var det den andra skivan Paranoid som satte dem på världskartan. Välkända låtar som Iron Man och Paranoid kommer från denna platta.

Osbournes avhopp och comeback

Det var ett tungt år för fansen 1979, när Osbourne blev kickad ur bandet. Ständigt festande, alkoholmissbruk och all uppmärksamhet och stjärnglans var vad som fick bandmedlemmarna att bli less på sin flummiga frontman. Istället tog man in Ronnie James Dio och fortsatte spela in musik under namnet Black Sabbath.

Många år passerade och bandmedlemmarna bytte av varandra i omgångar. 1998 återvände Osbourne för att spela in skivan Reunion, men det var inte förrän 2011 som han återgick till att bli den permanenta frontmannen.

Med 19 studioalbum i bagaget och med trogna fans så har Black Sabbath kommit att bli en av de mest omtyckta och ikoniska Heavy Metal-banden. Även om vissa gillar att jämföra samtida band som Led Zeppelin och Deep Purple med tidigare Polka Tulk, så är det till stor förvåning som Osbourne säger att de först ogillade att kallas ett Heavy Metal-band. Så mycket hårdrock var de, innan de valde att anamma sin tilldelade genre.

Ett år varade Black Sabbaths avskedsturné, The End, med start 20 januari 2016 och slut 4 februari 2017. Med en fin gest höll de även den sista konserten i Birmingham – en salut till fansen som hängt med från starten och en hemkomst efter en karriär på 40 år.