Den brittiska rockinvasionen

The Who

Rockbandet The Who var ett av de band som var med och skapade den brittiska invasionen, där mängder av brittiska band invaderade världens musikscener. Bandet bildades i London och det nuvarande namnet togs år 1964.

Bandet och medlemmarna

I själva verket var det som så att det redan fanns en version av The Who sedan tidigare men då under namnet The Detours och med några andra bandmedlemmar än de som har kommit att klassas som originaltruppen. Sångaren Roger Daltrey fanns dock med från början. Även basisten John Entwistle fanns med på ett tidigt stadium och snart tillkom också gitarristen Pete Townshend samt trummisen Keith Moon. Det var dessa fyra som kom att utgöra The Whos klassiska ensamble, även om medlemmar har varierat något efter detta, inte minst eftersom Keith Moon dog av en överdos 1978.

Musiken och låtarna

The Who har under lång tid varit starkt präglat av rock. Till en början spelade de bland annat R&B men snart var det rockoperor som blev deras koncept. När det glada sjuttiotalet väl kom drog deras musik mer åt hårdrocken. Bland deras största låtar finns till exempel ”Anyway, Anyhow, Anywhere”, ”My Generation”, ”The Kids are All Right” och ”I’m a Boy”.

Signum

Bandet var minst sagt vilt och deras uppträdanden avslutades vanligen med att gitarrer såväl som trummor slogs sönder, en tradition som lär ha startats av ett misstag. Till Sverige kom The Who för första gången år 1966 och även då avslutades rockuppträdandet med detta signum.

The Who drivs fortfarande av Roger Daltrey och Pete Townshend tillsammans med nyare bandmedlemmar och senast de gästade Sverige var 2007.