50-talets rockband

Rockstjärnan och fenomenet Alice Cooper

Den gamle rockräven och legenden Alice Cooper har rockat och chockat sen 60-talet och håller fortfarande igång. Många har hört talas om Alice Cooper genom åren och en hel del har vallfärdat till hans vilda konserter under 1970, 80, och 90-talen, som han dessutom blåst nytt liv i under 2000-talet. Han besökte Gröna Lund senast 2017 och rev av en oförglömlig show. Den som vill, men inte har råd att köpa biljetter till nästa turné, kan besöka Vikanlan och hitta tips på hur man kan gå tillväga för att hitta en lösning.

Skräckrockens fader

Alice Cooper beskrivs ofta som en föregångare till bland annat skräckrock och riktig hårdrock. Detta beror främst på hans fantastiska scenshower, som bäst kan beskrivas som både skrämmande och storslagna. De flesta hårdrockare kör på med elgitarrens hårda riff, rök, eld och en rejäl portion av vilt headbangande. Övriga accessoarer, som befäster hårdheten, består bland annat av frikostigt med kajal runt ögonen och tajta skinnkläder. Nitar, dödskallar, kraftiga armband och kedjor är också vanligt förekommande attribut om man inte går all-in och helt enkelt klär ut hela bandet till monster. Många minns säkert skoltidens disco där låten ”Poison” dunkade i högtalarna och alla hade gått lite för hårt åt både sprayflaskan och sminkväskan.

Alice Cooper däremot har främst uppmärksammats för den rekvisita han använder sig av i sina framträdanden för att chockera och skapa teatraliska nummer. Giljotiner, riktiga ormar, monster och elektriska stolar har genom åren fått illustrera och nyansera hans låtar. Det sägs bland annat att han aktivt hämtat inspiration från olika skräckfilmer. Även hans sminkning är och har varit till för att chockera med sotade ögon och utrunnen kajal, ibland även lite blodstrimmor runt munnen. Halshuggning på scen, vild dans med zombies och bödlar är också välkända teman från hans olika turnéer. Inte sällan är han klädd i smala skinnbyxor med breda bälten prydda med gigantiska dödskallar och vita kråsskjortor täckta av blodstänk. Alice Cooper tar nämligen hårdrocken på blodigt allvar och hans inlevelse når ut till publiken som ofta lämnar konserterna med en känsla av att ha fått rejäl valuta för pengarna.

Inspirationskälla

Otaliga band och efterföljare har öppet pekat ut Alice Cooper som föregångare och inspiratör. Han har under alla sina verksamma år satt sin unika prägel på rockmusiken i stort. Bland annat har rockgruppen KISS förvaltat arvet väl och den svarta sminkningen går att känna igen i Coopers välkända krigsmålning. Monsterrockarna Lordi har tagit till sig förmågan att chockera och jobbar hårt med teatraliska framträdanden. Likaså har Marilyn Manson hämtat idéer från Cooper när det gäller både kläder, genomtänkta framträdanden, rekvisita och smink. Även Rammstein och W.A.S.P har nämnt Alice Cooper som förlaga, idol och inspirationskälla. 2011 valdes denna storslagne hårdrockare, född 1948 som Vincent Damon Furnier, in i den anrika Rock Ans Roll Hall Of Fame.